For years and years people have been saying that the railways are dead. "We can do without railways, people say, as if motorcars and planes made the railways unecessary. We all keep hearing that trains are slow, that they lose money, and that they're dying. But this is far from the truth. In these days when oil is expensive, the railways have become highly competitive with motorcars and planes. If you want to carry people or goods from place to place, they're cheaper than planes.
Railways have much in common with planes. A plane goes in a straight line and so does a railway. What is more, it takes you from the heart of a city into the heart of another. But a railway doesn't leave you as a plane does, miles and miles away from the city center. It doesn't hold you up as a motorcar does, in endless traffic jams. And a single train can carry goods which no plane or motorcar could ever do.
Far from being dead, the railways are very much alive. Modem railway lines give you a smooth, untroubled journey. Where else can you eat well, sleep in comfor, feel safe and enjoy the scene while you are traveling at speed at the same time? And we are only at the beginning. We have entered the age of superfast trains, traveling at 150 miles an hour and more. Soon we will be wondering why spend so much on motorways we can't use because We don't have enough money to buy oil and planes we can't fly for the same reason.
6. Some people think the railways are dead for many reasons except that____.
A. trains are dying
B. oil is expensive today
C. trains are slow
D. railways lose money
7. The author's idea about railways seems to be that____.
A. we can do without railways
B. trains have much in common with motorcars and planes
C. motorcars and planes are not as good as trains
D. trains are as good as motorcars and planes
8. According to the author, which of the following is NOT true?
A. It is cheaper to travel by train than by plane.
B. The railway station is usually in the center of a city.
C. When you get off the plane you will find yourself right in the city center.
D. No motorcar or plane can cary as many goods as a train does in a cheap way.
9. According to the author, the disadvantage of motorcars and planes is that____.
A. they cannot travel fast enough
B. too much money, will be spent on oil
C. they cannot give a smooth, untroubled journey
D. the travelers cannot enjoy the scene in their journey
10. What's the main idea of the passage?
A. The railways are dead now.
B. Motorcars and planes have made the railways unnecessary.
C. We've entered the age of superfast trains.
D. The advantages of the railways enable them be alive even nowadays.
6. [答案] B
[解析]题千大意是:有些人认为铁路过时有很多原因，除了___根据第一段第三句“We all keep hearing that trains are slow, that they lose money, and that they're dying."可知，我们总是听到有人说火车速度慢，铁路赔钱并且正在没落，所以A. C. D三项都是有些人认为铁路过时的原因。根据第一 段倒数第二句"In these days when oil is expensive, the railways have become highly competitie...可知,现在的高油价使铁路对汽车和飞机非常具有竞争力,所以目前油价高并不是铁路过时的原因。故选B.
7. [答案] C
根据第一段倒数第二句"In these days, when oil is expensive, the railways have become highly competitie.." 和第二段最后三句"But a railway doesn't leave you as a plane does, miles and miles away from the city center.可知,作者认为由于油价高，铁路对飞机和汽车非常具有竞争力;并且,铁路不像飞机那样把人们丢在远离市中心的地方，也不像汽车那样让人们陷入无休止的交通堵塞之中;火车还可以运载飞机或汽车无法运载的物品。由此可推知，作者认为汽车和飞机没有铁路好，所以C项正确,D项不正确。根据第一段第二句 “We can do without railways, people say.."可知，人们认为他们可以没有铁路，但这并不是作者的观点，所以A项不正确;B项与第二段第一句不符。故选C。
8. [答案] C
[解析]题干大意是:根据作者所述，下 列哪项是不正确的?根据第二段第四句"But a railway doesn't leave you as a plane does, miles and miles away from the eity center."可知，下飞机之后你会发现自己远离市中心，所以C项不正确。故选C.
9. [答案] B
[解析]题千大意是:根据作者所述，汽车和飞机的缺点是___根据第三段最后一句"...ecause we don't have enough money to buy oil and planes we can't fly for the same reason."可知，很快人们就会思考为什么要花这么多钱在因为没钱买油而负担不起的汽车和飞机上。由此可知，汽车和飞机有相同的缺点一-燃油 会花费太多的钱。故选B.
10. [答案] D